2026’da yollarda: 18 dakikada şarj olan katı hal pilleri geliyor

Stellantis, 2026’da Yollarda 18 Dakikada Şarj Olan Yenilikçi Katı Hal Pilleriyle Tanıştırıyor

Stellantis, Fiat, Jeep, Dodge ve Ram gibi markaların ana şirketi olarak bilinen dev otomotiv şirketi, Factorial ile yaptığı iş birliğiyle otomotiv dünyasına güçlü bir giriş yapmaya hazırlanıyor. İki şirketin birlikte geliştirdiği katı hal pilleri, 2026 yılında kullanıma sunulacak.

Geleneksel lityum iyon pillere kıyasla daha hızlı şarj, daha uzun menzil ve üstün performans vaat eden katı hal pilleri, elektrikli araçlar için yeni bir çağ açmaya hazırlanıyor. Bu yenilikçi piller, Stellantis’in geliştirdiği “Factorial Elektrolit Sistem Teknolojisi” (FEST) sayesinde sadece 18 dakikada yüzde 15’ten yüzde 90’a kadar şarj olabilme kapasitesine sahip.

Factorial Elektrolit Sistem Teknolojisi (FEST)

Factorial’in FEST teknolojisi, lityum metal anot, yarı katı elektrolit ve yüksek kapasiteli katot bileşenlerini bir araya getiriyor. Stellantis’in geliştirdiği 77Ah FEST hücreleri, 600’den fazla şarj döngüsüyle 375 Wh/kg enerji yoğunluğu sunarak büyük formatlı lityum metal katı hal pillerinde çığır açıyor. Bu piller, yüksek güç çıkışı sağlayarak elektrikli araçların performansını artırıyor.

Aynı zamanda, Factorial’in pilleri farklı hava koşullarında üstün performans gösteriyor; -30°C ile 45°C arasında işlevselliğini koruyabiliyor. Factorial Energy CEO’su Siyu Huang, bu pillerin yüksek enerji yoğunluğu, uzun ömür, hızlı şarj ve güvenlik özelliklerini bir arada sunmasının önemine dikkat çekiyor.

Katı Hal Teknolojisinde Önemli Gelişmeler

Stellantis’in liderlik yolunda ilerlediği pil teknolojisinde, Hyundai, Mercedes gibi dev markalar da Factorial’e yatırım yaparak rekabette yer alıyor. Reuters’ın tahminlerine göre, yarı katı hal piller 2026 yılında elektrikli araçlarda kullanılmaya başlanacak. Honda, 2030’lu yılların ortalarında bu yenilikçi pillerle donatılmış araçlarını pazara sürmeyi planlarken, Toyota 2028 yılına kadar 1.000 kilometre menzil sunabilen katı hal pillerini seri üretime geçirmeyi hedefliyor.

Related Posts

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.

Turuncu yakıt ışığı yandığında bile kilometrelerce yol alabilen 10 otomobil

Aracın turuncu yakıt ışığı yandığında çoğu sürücü panik yapar. Peki bu uyarı ışığı yandığında aracınız ne kadar daha gidebilir? İşte otomobil markalarına göre yakıt bitmesine rağmen kaç kilometre daha gideceklerine dair o liste

Nissan’ın dev tedarikçisi iflasın eşiğinde

Dünyanın en büyük otomotiv tedarikçilerinden biri olan Marelli, Amerika Birleşik Devletleri’nde iflas koruması başvurusunda bulundu. Şirketin çöküşüne, pandemi sonrası ekonomik krizler, küresel ticaret savaşları ve elektrikli araçlara geçiş sürecine uyum sağlanamaması neden oldu.

Enerji fırtınası! Kuzey Denizi’nde güneş devrimi

Hollanda ve Norveç’in yenilikçi teknoloji girişimi SolarDuck, Kuzey Denizi’nin dalgalı sularında enerji üretimini yeniden tanımlıyor. Şirketin geliştirdiği “yüzen güneş panelleri”, okyanusların 360 milyon kilometre karelik devasa alanını temiz enerji …

Siri ne zaman yapay zeka özelliklerine kavuşacak?

Apple’ın geçen hafta düzenlediği etkinlikte Siri için yapay zeka özelliklerinden bahsedilmedi. Bunu bekleyen kullanıcılar ise ne zaman Siri’nin yapay zeka özelliklerine kavuşacağını merak ediyor.

Yapay zeka kılıklı mühendislerden büyük vurgun: CEO itifasını verdi

Yazılım geliştirme sürecini “pizza siparişi kadar kolaylaştırdığını” ileri süren Builder.ai, Natasha adını verdiği sistemin tamamen AI tabanlı olduğunu savunuyordu. Ancak Bloomberg’in nisan 2025 tarihli araştırmasına göre, Hindistan’daki Noida ve …