Halk için dediler halktan yediler

Göcek Tüneli İşletiminde Şüpheler Artıyor: Devletle Firmanın İlişkisi

Göcek Tüneli’nin işletimini üstlenen firma, devlet tarafından yapılan tüneli bedavaya alarak işletme süresini uzattı. Bu durum, yap-işlet-devret (YİD) modelindeki gizli sözleşmelere yönelik şüpheleri artırdı. Göcek Tüneli İnşaat ve Taahhüt AŞ’nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Aydın, işletme süresinden feragat ettiklerini ve tünelleri 31 Aralık 2025’te devredeceklerini açıklamıştı. Ancak daha sonra işler değişti ve devir tarihi 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Bu gizli ertelemenin, sözleşmelerde yer alan firma lehine avantaj sağlayan maddelerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Devir Tarihi Uzatıldı

Göcek Tüneli’nin normalde 20 Ocak 2032’ye kadar firma tarafından işletileceği ve daha sonra devredileceği planlanmıştı. Ancak 2018’de alınan bir kararla devir tarihi 31 Aralık 2025’e çekildi ve ikinci tünel 16.5 milyon dolar karşılığında (bugünkü değerlerle 590 milyon TL) firmaya verildi. Herkes bedava geçiş için 2025 sonunu beklerken devir tarihi SÖZCÜ tarafından 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Bu sürpriz erteleme, sözleşmenin firmanın lehine yapıldığı eleştirilerine yol açtı. Uzmanlar, YİD sözleşmelerinin halka açıklanmasını ve firma lehine olan maddelerin gözden geçirilmesini önerdi.

Gizli Sözleşmede Neler Yer Alıyor?

YİD sözleşmelerinde devleti ve halkı bağlayan maddeler genellikle gizli tutuluyor. Bu nedenle Göcek Tüneli devri uzatıldığında hangi maddeye dayandığı veya devletin neden milyon dolarlık tüneli firma ile paylaşmak zorunda kaldığı bilinmiyor. Ayrıca ikinci tünelin sözleşmeye dahil olup olmadığı, tünelin yapımı, işletilmesi, ücretlendirilmesi gibi konular da halktan gizleniyor.

Related Posts

Türkiye’de satış yapan dünya moda devinde deprem

Dünyaca ünlü lüks giyim markası İngiliz Burberry yüzlerce işçiyi işten çıkaracak. Türkiye’de de satış yapan Burberry’den yapılan açıklamada, şirketin verimliliği ve karlılığı artırmak hedefiyle organizasyonel değişiklikler yapacağı belirtildi. Bu …

Borsa İstanbul’da düşüş sürüyor: BIST 100 nereye gidiyor? (14 Mayıs 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,2 değer kaybederek 9.680,56 puana indiGünün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 19,61 puan ve yüzde 0,2 azalışla 9 …

Türkiye ile Çin arasında yeni dönem! 15 yıl aradan sonra ilk

Edinilen bilgiye göre, Pekin’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Çin Sivil Havacılık Kurumu (CAAC) arasında ikili havacılık müzakereleri gerçekleştirildi. Müzakere kapsamında, yapıcı ve verimli geçen görüşmeler sonucu iki ülke arasında yeni bir …

TÜİK verileri açıklandı: Yumurta üretiminde düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu mart ayına ilişkin ticari süt ve kümes hayvancılığı üretim verilerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre mart ayında süt ve et üretimi yükselirken, yumurta üretimi geriledi.

Cumhurbaşkanı yardımcısı açıkladı: 41 yıllık PKK terörü ekonomiye nasıl yansıdı?

Terörle mücadelede gelinen noktaya ilişkin açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz, çatışmaların ülke ekonomisi üzerindeki etkisine dikkat çekti. Sürecin toplumsal ve ekonomik sonuçlarının uzun vadede değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini