Doç. Dr. Bahadır: Dünyadaki birçok insanın iklim mültecisi olma durumu karşımıza çıkabilir
OMÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi: İklim Değişikliği ile İlgili İyimser Olmalıyız
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, iklim değişikliğini ele alarak geleceğe umutla bakmamız gerektiğini vurguladı. İyimser senaryoda tutulması durumunda gelecek yüzyıla daha umutlu bir şekilde ilerleyebileceğimizi belirten Doç. Dr. Bahadır, aksi takdirde karamsar bir tablonun bizi beklediğini dile getirdi. Ayrıca, dünya genelinde iklim mültecisi olma durumunun dahi ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
İklim Değişikliği ve İyimser Senaryo
Doç. Dr. Muhammet Bahadır, iklim değişikliğinin tüm dünya için hayati öneme sahip bir konu olduğunu belirtti. İklim değişikliğinde kötü, orta ve iyimser senaryolar olmak üzere üç farklı senaryo olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bahadır, en umut verici senaryonun iyimser senaryo olduğunu belirtti. Bu senaryoda alınan önlemlerin olumlu sonuçlar doğurması halinde, 2100 yılına kadar dünya genelinde ortalama sıcaklığın yaklaşık 1 derece artacağını öngörüyoruz.
- Orta senaryo: 2 derece
- Karamsar senaryo: 4 derece ve üzeri
İklim değişikliği, Türkiye’nin de dikkate alması gereken bir konu olduğunu aktaran Doç. Dr. Bahadır, iklim değişikliğine bağlı problemlere de değindi.
İklim Değişikliği ve Türkiye
Türkiye için yapılan modellemelerde, sıcaklık artışının en fazla güney kıyılar, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde hissedileceğini öngördüklerini ifade eden Doç. Dr. Bahadır, bu durumun su sıkıntısına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, Karadeniz kıyılarında yağış miktarında artış beklenirken, ani yağışlarla sel ve taşkın riskinin artabileceğini söyledi.
Gelecek yıllarda iklim değişikliği nedeniyle insanların yerlerini terk edebileceğini dile getiren Doç. Dr. Bahadır, kurak dönemlerin artabileceğine dikkat çekti. Tüm dünyanın iklim değişikliği konusunda harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Bahadır, iyimser senaryoda tutulması halinde geleceğe daha umutlu bakabileceğimizi belirtti. Aksi takdirde, karamsar bir tablonun bizi beklediğini ve iklim mülteciliğinin artabileceğini ifade etti.
Kurak Yıllar
Doç. Dr. Bahadır, son yıllarda kış aylarında dahi kurak yıllar yaşandığını belirterek, bu durumun artış gösterebileceğini söyledi. Kuraklık ve iklim değişikliğiyle ilgili önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Bahadır, aksi halde sosyoekonomik ve politik sorunların artabileceğine dikkat çekti.
Günün Öne Çıkan Haberleri
Annem Ankara: Ne dönem ne de Ankara dizisi olabiliyor! |