Türk bilim insanlarından depreme ve korozyona duyarlı ‘akıllı çimento sensörü’

Yeni Dönem

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barış Şimşek liderliğinde, Afyon Kocatepe ve Yalova üniversitelerinden akademisyenlerin katılımıyla yapı güvenliğini artırmayı hedefleyen çığır açıcı bir proje hayata geçirildi. Bilim insanları, binalardaki en küçük deformasyonları anında algılayabilen çimento tabanlı, nano malzeme destekli sensörler geliştirdi.

ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, üniversitenin Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu vurgulayarak, afetlere karşı dirençli ve “akıllı şehirler” vizyonunun önemine dikkat çekti. Çiftçi, şehirlerin daha güvenli hale getirilmesinde yapı malzemelerinin kalitesinin kritik bir rol oynadığını belirtti ve şunları söyledi:

Araştırma ekibimiz, çevre dostu, toksik olmayan ve ekonomik açıdan avantajlı nano elyaflarla modifiye edilmiş çimento bazlı sensörler geliştiriyor. Bu inovatif malzeme, yapıların uzun ömürlü ve depreme karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olacak.

HER BİNAYA ENTEGRE EDİLEBİLİR

Proje kapsamında yer alan Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Şimşek, geliştirdikleri sensörlerin sadece yeni binalarda değil, mevcut yapılarda da kullanılabileceğini belirtti:

Nano malzemeler sayesinde çimentoya iletkenlik kazandırarak onu adeta bir sensöre dönüştürüyoruz. Bu sensörler, kolonlara takılıp çıkarılabilen yapısıyla mevcut binalara entegre edilebiliyor ve yapıdaki mikroskobik çatlakları, deformasyonları ya da deprem dışı yorulmaları erken aşamada algılayabiliyor.

DEPREM VE KOROZYON RİSKİNİ İZLEYECEK

Yeni sensörlerin yalnızca sarsıntıları değil, yapı içindeki korozyon sürecini de izleyebildiğini belirten Şimşek, bu alanda TÜBİTAK destekli iki patent başvurusu olduğunu açıkladı:

Donatıların zamanla maruz kaldığı aşınmaları gözlemlenmesi neredeyse imkansızdır. Ancak bu sensörler, yapının derinlerindeki yapısal yıpranmaları tespit etme kabiliyetine sahiptir. Ayrıca bu verileri internet üzerinden yapay zekâ destekli mobil sistemlerle anlık olarak takip etmek mümkün olacaktır.

Related Posts

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.

Turuncu yakıt ışığı yandığında bile kilometrelerce yol alabilen 10 otomobil

Aracın turuncu yakıt ışığı yandığında çoğu sürücü panik yapar. Peki bu uyarı ışığı yandığında aracınız ne kadar daha gidebilir? İşte otomobil markalarına göre yakıt bitmesine rağmen kaç kilometre daha gideceklerine dair o liste

Nissan’ın dev tedarikçisi iflasın eşiğinde

Dünyanın en büyük otomotiv tedarikçilerinden biri olan Marelli, Amerika Birleşik Devletleri’nde iflas koruması başvurusunda bulundu. Şirketin çöküşüne, pandemi sonrası ekonomik krizler, küresel ticaret savaşları ve elektrikli araçlara geçiş sürecine uyum sağlanamaması neden oldu.

Enerji fırtınası! Kuzey Denizi’nde güneş devrimi

Hollanda ve Norveç’in yenilikçi teknoloji girişimi SolarDuck, Kuzey Denizi’nin dalgalı sularında enerji üretimini yeniden tanımlıyor. Şirketin geliştirdiği “yüzen güneş panelleri”, okyanusların 360 milyon kilometre karelik devasa alanını temiz enerji …

Siri ne zaman yapay zeka özelliklerine kavuşacak?

Apple’ın geçen hafta düzenlediği etkinlikte Siri için yapay zeka özelliklerinden bahsedilmedi. Bunu bekleyen kullanıcılar ise ne zaman Siri’nin yapay zeka özelliklerine kavuşacağını merak ediyor.

Yapay zeka kılıklı mühendislerden büyük vurgun: CEO itifasını verdi

Yazılım geliştirme sürecini “pizza siparişi kadar kolaylaştırdığını” ileri süren Builder.ai, Natasha adını verdiği sistemin tamamen AI tabanlı olduğunu savunuyordu. Ancak Bloomberg’in nisan 2025 tarihli araştırmasına göre, Hindistan’daki Noida ve …