Türk bilim insanlarından depreme ve korozyona duyarlı ‘akıllı çimento sensörü’

Yeni Dönem

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barış Şimşek liderliğinde, Afyon Kocatepe ve Yalova üniversitelerinden akademisyenlerin katılımıyla yapı güvenliğini artırmayı hedefleyen çığır açıcı bir proje hayata geçirildi. Bilim insanları, binalardaki en küçük deformasyonları anında algılayabilen çimento tabanlı, nano malzeme destekli sensörler geliştirdi.

ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, üniversitenin Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu vurgulayarak, afetlere karşı dirençli ve “akıllı şehirler” vizyonunun önemine dikkat çekti. Çiftçi, şehirlerin daha güvenli hale getirilmesinde yapı malzemelerinin kalitesinin kritik bir rol oynadığını belirtti ve şunları söyledi:

Araştırma ekibimiz, çevre dostu, toksik olmayan ve ekonomik açıdan avantajlı nano elyaflarla modifiye edilmiş çimento bazlı sensörler geliştiriyor. Bu inovatif malzeme, yapıların uzun ömürlü ve depreme karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olacak.

HER BİNAYA ENTEGRE EDİLEBİLİR

Proje kapsamında yer alan Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Şimşek, geliştirdikleri sensörlerin sadece yeni binalarda değil, mevcut yapılarda da kullanılabileceğini belirtti:

Nano malzemeler sayesinde çimentoya iletkenlik kazandırarak onu adeta bir sensöre dönüştürüyoruz. Bu sensörler, kolonlara takılıp çıkarılabilen yapısıyla mevcut binalara entegre edilebiliyor ve yapıdaki mikroskobik çatlakları, deformasyonları ya da deprem dışı yorulmaları erken aşamada algılayabiliyor.

DEPREM VE KOROZYON RİSKİNİ İZLEYECEK

Yeni sensörlerin yalnızca sarsıntıları değil, yapı içindeki korozyon sürecini de izleyebildiğini belirten Şimşek, bu alanda TÜBİTAK destekli iki patent başvurusu olduğunu açıkladı:

Donatıların zamanla maruz kaldığı aşınmaları gözlemlenmesi neredeyse imkansızdır. Ancak bu sensörler, yapının derinlerindeki yapısal yıpranmaları tespit etme kabiliyetine sahiptir. Ayrıca bu verileri internet üzerinden yapay zekâ destekli mobil sistemlerle anlık olarak takip etmek mümkün olacaktır.

Related Posts

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …

Half-Life 3, yaz aylarında gelebilir! Büyük sürpriz

Oyun dünyasının en çok beklenen yapımlarından biri olan Half-Life 3 ile ilgili çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. 1998 yılında piyasaya sürülen ve FPS türüne yön veren seri, uzun süredir sessizliğe gömülmüş durumdaydı. Ancak son dönemde ortaya çıkan …

Samsung, yapay zekalı restoran açıyor!

Samsung, yapay zeka teknolojisini günlük yaşamın farklı alanlarına entegre etmeye devam ediyor. Şirket, bu kez gastronomi alanında dikkat çekici bir adım atarak Portekiz’de “Sem Igual” adını verdiği geçici bir restoran açıyor. Samsung, yapay …

Samsung’un One UI 7 güncellemesi pil tüketimini artırabilir: Bu bir sorun değil

Samsung’un yeni yazılım güncellemesi One UI 7’yi yükleyen Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 kullanıcıları, cihazlarının normalden daha hızlı şarj tükettiğinden şikayetçi durumdalar. Bazı kullanıcılar, günlük kullanımda bile cihazlarını birkaç kez …

Dünyanın en yaşlı ağacı Büyükbaba tehdit altında

Şili’deki 5 bin 400 yıllık “Büyükbaba”, yalnızca dünyanın en yaşlı canlılarından biri değil; aynı zamanda iklim verilerinin bekçisi. Şimdi bir yol projesi tehdidi altında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir