İstanbul’da ilk ders… ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da Okullar Açıldı: İlk Ders ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından 24-25 Nisan tarihlerinde okullar iki gün tatil edilmişti. Dün ise okullar yeniden çocuklarla buluştu ve eğitim öğretim başladı. İstanbul’daki yaklaşık 3 milyon öğrenci, ilk derste ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ aldı. Eğitimi İstanbul Şişli’deki Nilüfer Hatun Ortaokulu’nda izledik. İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün katılımıyla başlayan derste psikolojik danışmanlar ve MEB Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) ekipleri de yer aldı. ilk ders için hazırlanan videoda öğrencilere önce depremin ne olduğu ardından psikolojik olarak deprem gibi doğal afetlere nasıl yaklaşmaları gerektiği anlatıldı. Ayrıca ekipler, deprem çantasının nasıl hazırlanması gerektiği ile deprem öncesinde, deprem olduğu esnada ve sonrasında neler yapılması gerektiğini öğrencilere anlattı. Velilerin de katıldığı bu eğitimlerde konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, şunları söyledi: “Depremden sonra okullarımız iki gün tatil edildi ama kendi evlerinde kalmaktan endişe edenler için açık tutuldu. Bu süreçte öğretmelerimiz ve meslek lisesi öğrencilerimiz okullarda kalanlara gönüllü destek oldu. Şimdi de milli eğitim müdürlüğünün organizasyonuyla İstanbul’daki bütün okullarımızdaki ilk derste ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ veriliyor. Bu süreçte okullarımızın güvenli olduğunu velilerimiz de bir kez daha test etmiş oldu. Diğer yandan deprem sırasında 173 vatandaşımız panikle ya merdivenlerden hızlı inerken ya da camdan atlayarak yaralandı. Bu eğitimlerle hem çocuklarımızın hem de velilerimizin paniğe kapılmadan bu tarz afetleri geçirebilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Okullarımızın tamamını zaman zaman testten geçiriyoruz, bazı okullarımızı da ihtiyaca göre yıkıp yeniden yapıyor ya da güçlendiriyoruz. Şimdiye kadar İstanbul’da bin 500 okulun 380 tanesi yıkılıp tekrar yapıldı. Yaklaşık bin okulumuz da güçlendirildi. Özetle okullarımız, evlerimizden daha güvenli.”

‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ alan öğrenciler ise şunları söyledi:

Nefes Nur Kanat, 5’inci sınıf: Deprem sırasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle okulumdaki törendeydim. Deprem olduğunda bazı arkadaşlarım heyecanlandı bazıları da korktu. Hemen okuldaki uygun alanlara geçip ‘çök, kapan, tutun’ hareketini yaptık ve sarsıntının geçmesini bekledik. Sonraki süreçte evimizdeydik ancak endişeyle dolu birkaç gün geçirdik. Okulda bize verilen bu eğitimden sonra kendimi daha bilinçli ve güvende hissediyorum.

Mehmet Kerim Al, 5’inci sınıf: Deprem sırasında bayram kutlamalarındaydım bu nedenle pek hissetmedim. Okulda bize verilen eğitim ise bilinçlenmemizi sağladı ve deprem anında ne yapmamız gerektiğini yeniden hatırladık. Ayrıca bu sayede afet konusundaki bilgilerim tazelendi.

Ulus Karamahmutoğlu, 5’inci sınıf: Deprem hepimizi korkuttu. İlk başta ailemle bir süre evimize giremedik. Bu eğitimde öğrendiklerim sayesinde kendimi hem depreme hem de diğer afetlere karşı daha hazır hissediyorum. Bugün ilk iş deprem çantamı hazırlayacağım ve aileme de öğrendiklerimi anlatacağım.

Veliler ise çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğrendiklerini dile getirerek şunları söyledi:

Özlem Karanlık: Deprem gibi konular hakkındaki bilgilerimizi güncel tutmamız gerekiyor o nedenle verilen bu eğitim oldukça önemliydi. Hatta bu tarz eğitimler belirli aralıklarla devam etmeli. Hepimize katkı sağladı.

Ayşe Öçbe: Deprem sırasında oğlumla birlikte bu okulda yapılan bayram törenlerindeydik. Endişelendik ancak okulun güvenli olduğunu bildiğimiz için çabucak sakinleştik. Aldığımız bu eğitim sayesinde deprem konusunda daha da bilinçlendik. Öğrendiklerimizi çevremizdekilere de aktaracağız. Ayrıca panik anı geçtikten sonra çocukların ruhsal iyi oluşlarını korumak için onlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini öğrendik.

Çiğdem Önsal: Çocuklarımız aslında bilinçli ve deprem sırasında da paniklememiştik. Deprem çantalarımız hazır ve deprem sırasında evde geçeceğimiz güvenli alanlarımız da belli. Ancak oğlum depreme yalnızken ya da tuvalette yakalanmaktan endişe ediyordu. Bu eğitimler sayesinde bu korkuyu yenmesi için ona nasıl destek olacağımı öğrendim.

Related Posts

Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

Her hafta cuma günü yayımlanan bu ajandada, o hafta İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılacak sanat etkinlikleri derleniyor

2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girecek adaylar, sınav yerlerini öğrenmek için giriş belgelerine kilitlenmiş durumda. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın ne kazası geçirdi? İşte hayatı ve biyografisi!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın sağlık durumu, Bakanlıktan yapılan açıklama ile gündeme geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, geçirdiği kaza nedeniyle Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yalçın’ın geçirdiği kazanın ardından ivedilikle tedavi altına alındığını belirtti. Hasan Basri Yalçın’ın kaza haberi sonrası hayatı ve biyografisi de gündemde yer aldı. Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde üniversite eğitimini tamamlayan Yalçın, 2011-2012 yıllarında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü kurucu başkanlığını yaptı. Peki, Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? İşte, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

The Hu, 16 Temmuz’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak

ÖSYM GÖREVLİ ÜCRETLERİ 2025 YKS SINAVI || ÖSYM sınav görevli ücretleri kaç TL? Salon başkanı ücreti ne kadar?

Üniversite sınavı 2025 TYT oturumu sona erdi. 22 Haziran’da ise 2025 YKS AYT ve YDT oturumları gerçekleşecek. YKS görevli ücreti 2025 ne zaman yatar sorusu sınavda görev alan öğretmenlerin odaklandığı konulardan oldu. Gözetmen, salon başkanı, gözetmen yardımcısı, bina sınav sorumlusu gibi görevlerde bulunanlar ÖSYM sınav görevli ücretleri araştırmalarına hız kazandırdı. Sınav görevli ücretleri de bu sınavlarda yer alan kişilerin hesaplarına belirlenen tarihlerde yatırılıyor. Gözler şimdi ÖSYM görevli ücreti ödeme tutarları ve tarihlerine çevrildi. Peki, ÖSYM sınav görevli ücretleri kaç TL? ÖSYM salon başkanı ücreti ne kadar? İşte, ÖSYM görevli ücretleri 2025

LGS SINAV SONUÇ TARİHİ 2025 (MEB AÇIKLAMASI) | LGS sonuçları ne zaman açıklanacak, kaç günde açıklanır? LGS sınav sonuçları sorgulama ekranı!

LGS sonuçları ne zaman açıklanacak 2025 sorusu, söz konusu sınavın ardından öğrenci ve velilerin yoğunlaştığı konulardan oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından LGS sınavı, 15 Haziran 2025 tarihinde tamamlandı. İki oturum hâlinde yapılan sınavda, öğrencilere sözel alanda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisiyle yabancı dil derslerinden toplam 50 soru soruldu. Sınavın ikinci oturumunda ise öğrencilere matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 soru yöneltildi.1 milyon 10 bin 916 öğrencinin başvurduğu Liselere Geçiş Sistemi’nde öğrenciler netlerini hesaplamaya başlarken, bir yandan da LGS sınav sonuç tarihine yoğunlaştı. Peki, 2025 LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, kaç günde belli olur? LGS sonuçları nasıl öğrenilir? İşte, ayrıntılar.