Avrupa Parlamentosu, ‘demokratik gerilemeden’ dolayı Türkiye’nin AB sürecini süresiz dondurdu

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB Üyelik Sürecini Durdurdu

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin jeopolitik ve stratejik öneminin, ülkedeki demokratik gerilemeyi telafi edemeyeceğini vurgulayarak, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı.

Çarşamba günü kabul edilen raporda, 367 oyla geçen kararla Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin mevcut koşullar altında yeniden başlatılamayacağı belirtildi.

Milletvekilleri, Türkiye toplumunun demokratik ve Avrupa yanlısı beklentilerine dikkat çekti ancak üyelik kriterlerinin değişmeyeceğini vurguladı.

‘TEMEL DEMOKRATİK EKSİKLER’ VAR

Raporda Türkiye hükümetinin demokratik eksikliklerini gidermede başarısız olduğu belirtilirken, Ekrem İmamoğlu’na yönelik baskılar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti eleştirildi.

Avrupa Birliği içinde, Türkiye ile ilişkilerin tam üyelik hedefi yerine yeni bir çerçevede ilerlemesi gerektiği yönünde eğilimlerin arttığı bildirildi.

Parlamento, iklim eylemi, enerji güvenliği, terörle mücadele işbirliği ve bölgesel istikrar konularında daha yakın ve stratejik bir ortaklık kurulması çağrısı yaptı.

EKREM İMAMOĞLU’NA DEĞİNİLDİ

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Türkiye’de demokratik standartların kötüleşmesinden ve eleştirel seslere yönelik baskıların artmasından endişe duyduklarını ifade etti.

Son dönemdeki barışçıl kitlesel protestolara karşı orantısız müdahaleler ve delilsiz hızlı yargılamalar sert bir şekilde eleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yapılan siyasi saldırılar da raporda yer aldı.

KUZEY KIBRIS’A TÜRK CUMHURİYETİNE SÖZLÜ SALDIRI

Parlamento, Türkiye’yi otoriterliğe daha da yaklaştırdığını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a yaptığı son “yasa dışı ziyareti” kınadı.

Bu ziyaret, Kıbrıslı Rum ve Türk toplumlarının çıkarlarına doğrudan müdahale olarak nitelendirildi.

Rapor, Türkiye’de gençler arasında yaygın olan demokratik ve Avrupa yanlısı beklentilerin, üyelik sürecinin dondurulmasına rağmen tamamen sona erdirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Kosova meclisinde bomba alarmı: Milletvekilleri kaçtı

Kosova Meclisi, bomba ihbarı nedeniyle sabah saatlerinde tahliye edildi. İngilizce konuşan bir kişi 10 dakika içinde patlama olacağını bildirdi. Oturum akşama ertelenirken, polis binada arama başlattı.

DEM silah bırakma şovuna hazırlanıyor

DEM Parti, ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinde PKK’lıların Irak kuzeyinde silah bırakma adımının basın mensupları tarafından takip edilebileceğini açıkladı.

Trump Putin ile Ukrayna konusunda ‘hiç bir ilerleme kaydedemediğini’ söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna barışı konusunda “hiç bir ilerleme” kaydedemediğini belirtti.

Herkesin bildiği hamburgerci kapanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde, Sacramento şehir merkezinin simgelerinden biri haline gelen Jim-Denny’s lokantası, seksen yılı aşkın bir geçmişin ardından bir kez daha kapılarını kapattı. Lokantanın sahibi N’Gina Guyton, kapanış kararını Salı günü Instagram üzerinden duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi’nde diplomasını yırtan Doruk Dörücü’nın ifadesi: ‘Amacın üniversitelerin akademik özgürlük, özerklik ve kültüründe yaşanan erozyonu eleştirmek’

Boğaziçi Üniversitesi’nin 158. Mezuniyet Töreni’nde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesine tepki göstermek için kendi diplomasını yırtması üzerine şafak baskınıyla gözaltına alınan Doruk Dörücü emniyet ifadesinde suçlamayı reddetti. Dörücü, “Olayın video kaydı izlendiği taktirde olası bir infiale karşı orada bulunan toplumu sakinleştirmeye çalıştığım, elim ile sessizlik çağrısında bulunduğum görülecektir. Yapmış olduğum anayasal çerçevede barışçıl bir protesto eylemidir” dedi.

Türkiye-Libya anlaşması Mısır’ı da rahatsız etti

Libya’nın doğusundaki güçleri kontrol eden Halife Hafter’e bağlı Tobruk Temsilciler Meclisi’nin Türkiye ile deniz yetki sınırlarının belirlenmesi anlaşmasını onaylamak üzere olduğuna yönelik çıkan haberler sonrası Yunanistan’ın ardından Mısır’ın da harekete geçtiği öğrenildi.