Aydın’da kendiliğinden yetişen bu otlar garibanın cüzdanını, zenginin sofralarını süslüyor

Kedirgen Otunun Yükselen Değeri: Sarmaşık Otu

Bahar aylarında doğal olarak dağlarda yetişen, halk arasında “kedirgen” ve “sarmaşık otu” olarak bilinen bitkiler, işsizler için umut kaynağı haline geliyor. Özellikle Kıyı Ege illerinde tüketimi hızla artan ve sağlıklı bir gıda olarak nitelendirilen sarmaşıklar, köylerde yaşayan insanların yüzünü güldürüyor. Aydın’da her bahar sezonunda dağlardan toplanan sarmaşık otları, şehirlerde tüketiciyle buluşuyor.

Binlerce Kişinin Geçim Kaynağı

Aydın ve çevresinde çocukluğundan beri sarmaşıkları toplayarak şehir merkezlerinde satan Ramazan Çapar, bölgenin bu bitkisi sayesinde binlerce kişinin geçimini sağladığını vurguladı. “Aydın’ın nimeti” olarak adlandırdığı sarmaşıklar sayesinde her yaş grubundaki insanın para kazanabildiğini belirten Çapar, “Bu yıl kuraklık sebebiyle sarmaşık azdı. Bu durum nedeniyle bağ fiyatları tüketici için 100 TL’ye kadar yükseldi. Son zamanlarda Ege Bölgesi’nde yağmur arttı. Önümüzdeki günlerde sarmaşıkların bolca çıkmasını bekliyoruz. Fiyatlar düşse de toplama miktarı arttığı için herkesin geliri de artacak” dedi.

“Emek Dışında Masrafı Yok”

Aydın’ın Germencik ve Nazilli ilçeleri arasındaki bölgede doğal olarak yetişen sarmaşıkların, mevsime bağlı olarak 2-3 aylık bir ömrü olduğunu belirten Çapar, “Germencik’in Efeler, Köşk, Sultanhisar, Koçarlı, Nazilli köylerinde sağlık ve zamanı olan birçok kişi her gün sarmaşıkları toplar. Toplanan bu otlar toptancılar aracılığıyla şehir merkezlerine getirilip satılmaktadır. Emek haricinde herhangi bir masrafı olmayan sarmaşıklar, toplayana gelir sağlarken tüketene de şifa sunmaktadır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Palandöken’den “kentsel dönüşümde esnaf unutulmasın” açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kentsel dönüşüm çalışmalarında esnafın unutulmaması gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir