Demans için umut ışığı

Kanada ve ABD merkezli Ontario, Stanford Üniversitesi ve Kaliforniya üniversitelerinden bilim insanları, günde iki kez alınan hapların, hastalığın ana belirtilerinden biri olan amiloid adı verilen zararlı beyin proteininin düzeylerini yaklaşık yüzde 10 oranında azaltabildiğini buldu. 

Uzmanlar, diğer deneysel tedavilerde olduğu gibi yıllar süren bir durumun aksine, beyindeki faydaların ilacın kullanımından yalnızca altı ay sonra gözlemlendiğini söylüyor. Üstelik ek olarak, yan etkiler az ve hafifti; en yaygın olanı ishal ve baş ağrısıydı. 

Yeni ilaç, beyindeki P75NTR adı verilen ve beyin hücresinin hayatta kalmasını ve gelişimini düzenlemeye yardımcı olan spesifik bir reseptörü hedef alıyor. 

Hücreler veya nöronlar öldüğünde, mesajlar beyin boyunca etkili bir şekilde iletilemiyor, bilim insanları bunamadaki düşünme ve hafıza zorluklarına neden olan şeyin bu olduğuna inanıyor. 

AMILOID OLUŞUMUNU AZALTIYOR

Bu ayın başlarında Nature Medicine dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırmanın sonuçları, söz konusu ilacın büyümeyi ve hayatta kalmayı teşvik etmek için reseptör ile hücreler arasındaki sinyallerin geçişini arttırdığını buldu. 

İlaç, P75NTR’yi hedef alan bir tedavi üzerinde çalışıyor ve hastaların beyinlerinde Alzheimer’ın ayırt edici bir proteini olan amiloid oluşumunu önemli ölçüde yavaşlattığı gözlemleniyor.

Araştırmacılar ilacın “heyecan verici” olduğunu çünkü beyin nöronlarının hayatta kalma yeteneğini doğrudan geliştirdiğini söyledi.

Dünya üzerinde milyonlarca kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığının ana nedeni hala tartışılırken, bilim insanları hasarın beyin hücrelerinin içinde ve çevresinde anormal protein (amiloid ve tau) birikmesinin sonucu olduğunu düşünüyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx