Dünya liderlerinin özel otomobilleriyle verdikleri mesaj

Posted by

Dübya liderlerinin makam araçlarıyla verdikler mesajı Türkiye gazetesi yazarı İrfan Özfatura”Kralların arabaları arabaların kralları” başlıklı yazısıyla ele aldı. İşte Özfatura’nın o yazısı:

Bir marka için başkana “makam aracı yapıyor” olmak büyük itibar. Bu reklam ona yeter de artar. Biz Şevrole Pleymut Desoto nesliyiz otomobil dendi mi Detroit gelir aklımıza.

ABD başkanları uzun yıllar Ford Lincoln kullanır, Reagan yönetimi ise GM ile anlaşır, Cadillac Fleetwood girer topa.

Kennedy’den hatırlarsınız başkan limuzinine dört motosiklet refakat eder, arka tamponda kara gözlüklü korumalar. Obama döneminde 30 araç daha eklenir, diyeceksiniz ki bu ne ya?

Efendim bu arkadaşlar patlayıcılar, biyolojik silahlar ve kimyevi saldırılar hususunda donanımlıdırlar. Digital mücadeleyi de bilirler, muhtemel EYP’ler için sinyal bozan jammer’lar filan.

Başkan arabalarına başka usta dokunamaz, bakımları askerî bölgede yapılır mutlaka.

KAMYON ARTI TANK

Trump için dizayn edilen Cadillac One tankı andırır. Kamyon platformu üzerine kurulan canavar, çelik, titanyum, alüminyum ve seramikle harmanlanır, takriben 10 ton ağırlığındadır. Yangın tehlikesine karşı dizelle donatılır, camlar kurşun geçirmez, lastikler patlamaz. Protestocular arasında kaldı mı, etrafı sise boğar, gece görüş ile yolunu bulur, sıyrılır aradan. Kapısı bir Boeing 757’ninki kadar ağırdır. Zırh kalınlığı 20 santimetredir, camların ağırlığı 3 tonu aşar.

Başkan dışarıyı görebilir ama dışarıdakiler onu asla. Patron âdeta kasada oturur, ekiple mikrofon ve hoparlör marifeti ile irtibat kurar. Yola üç limuzinle çıkarlar, başkan önde de olabilir sonda da. Suikastçı “bul karayı al parayı” oynayacak değildir, üçüne de saldırmaya kalkacak, gücü dağılacaktır eylem esnasında.

Eh bunlar da silahlı pusatlıdır, yedirirler mi adama?

Yeri gelmişken söyleyelim Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Cadillac’çıdır.

ÇAKMA PACKARD ÇAYKA

Rivayet doğruysa Başkan Roosevelt SSCB’nin acınası arabalarına pek üzülür “Yazık yaa, vah vah vah!”

Tutar Stalin’e kaliteli otomobiller üreten Packard Senior’un eski kalıplarını yollar. Ruslar onunla ZIL limuzin yaparlar. GAZ 13 ve 14 Çayka ise ZIL’in çakmasıdır, parti komiserlerine valilere filan dağıtılır. Fidel Castro gibi bir militan emperyalist arabasına binecek değildir ya. Ona da bir tane yollarlar. Havana sokaklarında allı morlu Amerikan klasikleri boy göstermektedir oysa.

Vladimir Putin yıllarca Mercedes 600’e biner, konforlu, korunaklı rüştünü ispat etmiş bir araba. Ama Alman’la dalaşırken Mersoyla dolaşmak yakışık almaz. Mühendislerine emreder, Aurus Senat’ı yaparlar. Fiyatı 1,5 milyon dolardan başlar, marifetlerini sır gibi saklarlar. Kesin 6-7 ton var gibi, çizgileri Rolls-Royce’dan aparma.

MERCEDES VE DİĞERLERİ

Makam arabası dendi mi Mercedes bir yana diğerleri bir yana.

Maybach diye bir modeli daha var accık tuzlu, eğer sen çok ödemek istiyorsan niye almasın di mi ama?

Bu vasıta siviller için en yüksek koruma (VR10) sağlar. Yanında 15 kg TNT patlasa ve uzun namlulu tüfeklerle ateş açılsa bir şey olmaz (söylenen doğruysa). Kapılar o kadar ağırdır ki, açmak için elektrik motoru gerekir mutlaka.

Bakın bir Alman devlet adamını yabancı arabaya bindiremezsin asla. Hoş gerek de yoktur, Mercedes, BMW, VW, Opel, Porche gibi firmalar elinin altında. Zırhlı isterse zırhlı, hızlı isterse hızlı. Söyle arzunu, gerisine karışma.

Ancak Alman siyasetçiler o kadar hür değildir. Münihliler BMW’ye, Berlinliler Audi’ye, Stuttgartlılar Mercedes’e, Wolfsburglular VW’e biner, Rüsselsheimlılar ise Opel’e toz kondurmaz. Angela Merkel Berlin dolaylarından olduğu için mecburen Audi A8 Security kullanırdı mesela.

Peki Olaf’a hazırlanan şansölye Mersosu farklı mı? Elbette 2 tonluk zırhıyla beraber cem’an 4,2 ton ağırlığında, sadece ön camı 120 okka. 6.0 litrelik V12 motor 604 bg gücünde, dokuz ileri şanzımanla yağ gibi akar.

PAHALISI OLSUN

Kuzey Kore lideri Kim de Mercedesçi. Mebzul miktarda S600 Pullman Guard ve Maybach W12 ısmarlar. Söyleyin en pahalısından yollasınlar bana!

Arabaların sadece V12 motora sahip olduğu biliyoruz o kadar. Diğer kabiliyetleri sır, niye açıklasınlar dost var düşman var etrafta.

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee ve Narendra Modi de Mercedes Benz S650 Guard kullananlardan.

İskandinav başkanları sadelikleri ile tanınsalar da araba hususunda mütevazı olamazlar. Finlandiya Başbakanı zırhlı Mercedes 600 kullanılır, İsveç ona keza. Ayrıca uzun kasa Volvo S 80’ler yatar kapıda. Haydi onlar zengin, Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta da aynı yolda. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese BMW 7 serisi zırhlı limuzin çektirir garaja.

İspanya Başkanı Pedro Sanchez de Audi A8’lenir Merkel’in peşi sıra.

Malezya Devlet Başkanı Abdülhalim Muazzam Şah ise Maybacht’da karar kılar.

ONUN FİLOLARI VAR

Brunei Sultanı’nın arabası değil koleksiyonları var. Sadece 11 tane üretilen Ferrari 40’ların üçü onda. Yine 106 tane imal edilen F1 Mc Laren’lerden onunu almış atmış garaja. Rolls-Royce’ler, Bugatti’ler, Bentley’ler, BMW Nazca gibi afetler. Ferrari, Lamborghini, Challanger, Mustang, Koenigsegg’ler sıra sıra… Rivayet doğruysa 7 binden fazla otomobili var, merasimlerde altın bezeli Rolls Royce kullanır ama.

ASALET REZALET

İngiliz arabaları ağırbaşlıdır, resmî hizmete yakışır. Mevki sahipleri Jaguar’a, Bentley’e, Rolls-Royce’a, Rover ve Range Rover’a binebilir rahatlıkla.

Morgan ve Mc Laren biraz spor kaçar. Vauxhal halk tipi, Mini de pek mini.

Kraliyetin şüphesiz geniş bir garajı var, Prens Charles, Aston Martin Vantage V8 kullanır, Prens Harry ve Meghan Jaguar, Kraliçe ise Bentley State limuzinden taviz vermez (di) asla.

Cambridge Düşesi Kate Middleton ile İngiltere veliahtı Prens William, 68 model bir Rolls Royce Phantom VI’yı gelin arabası yaparlar. Derken Prens William Audi A6 ile görülür piyasada, İngilizleri kızdırdı mı bilmem, gereksiz taş atmış kuyuya.

MÖSYÖ CITROEN’LE

Fransız ekabirleri araba hususunda hassastırlar. Umumiyetle Citroen’le çıkarlar sahaya. Peugeot’yu pek görmedim. Renault ise Cihan Harbi’nde Almanlarla iş birliği yaptığı için kara listede hâlâ.

Emmanuel Macron DS7 Crossback Elisse’ya biniyor, o da bir Citroen mamulü sonunda. EV ve hibrit teknolojisiyle donatılan aletin tavanı açılıyor, halkı selamlıyor rahatlıkla.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, kendi malları Hongqi’yi (kırmızı bayrak) tercih ediyor. Tipi atmışlı yılların izlerini taşısa da teknolojik bir araba. Hasımlarından noksanı yok, fazlası var.

Hongqi L5 makam aracı, 2016’da çıkar yola. V8 çift turbo 381 bg 4 litrelik motorlusu makul fiyatlı. Takriben 800 bin dolar civarında. Ama 6 litrelik V12 isteğe bağlı. Sivil mi bineceksin, resmî mi olacak, yoksa merasimde mi kullanılacak? Ona göre fiyat, fatura.

Uzunluğu 5.555 mm. Peki bu kadar beşin yan yana gelmesi tesadüf mü? Değil. Beş, Çin’in şanslı rakamı imiş güya.

YERLİ MALI YURDUN MALI

Japonları bilirsiniz, yabancı arabaya binmeyi zül sayar, zorlarsan harakiri yaparlar.

Doğrusu ABD’de ürettikleri arabalar başkanlara layık. Nissan’ın İnfiniti’si, Honda’nın Acura’sı, Toyata’nın Lexus’u nal toplatır benim diyen markalara. Subaru ve Mazda desen ona keza.

kihito Toyota Century Royal’i tercih ediyor. Bakmayın öyle sade durduğuna Rolls Royce maraba kalır yanında.

Monako Prensi Albert ise Lexus’lardan filo kurmuş. Afganistan Devlet Başkanı Molla Mevlevî Hibetullah, Toyota Land Cruiser’dan vazgeçmiyor, yol bitse de devam ediyor sahrada.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Lancia Thema’ya biniyor, Chrysler 300’ün kopyasıdır aslında.

Başbakan Meloni ise Alfa Romeo ve Maserati ile gezer, elleme kız hevesini alsın, gençtir ne de olsa.

Güney Kore Başkanı Yoon Suk-Yeol Hyundai Equus çekmiş kapıya. Hyundai malum sektörün ilk beşi arasında. Rakiplerinden aşağı kalmaz. Zikrolunan vasıta VR7 sınıfı korumaya sahip, hava temizleme, yangın söndürme, gece sürüş, kızılötesi görüş vs. Aracın alt ve iç kısmı çelik levha, kevlar, karbon, seramik ve kompozit malzemeden mamul. Hem hafif hem mukavim ne istersin daha?

ARABAYA GELİNCEYE KADAR…

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda, Ardern Hyundai Ioniq EV kullanıyor. Sevimli bir araç, az yakar çok kaçar, eh güvenlik endişesi de olmayınca.

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Skoda Superb’ye biniyor. Uyar, kendi malı sonunda.

Arjantin Devlet Başkanı Vito, minivanı tercih ediyor.

Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro kendi ürettikleri Ford Fusion Hybrid’den memnun görünüyor.

Şili Devlet Başkanı, 1966 Ford Galaxie’den vazgeçmiyor hâlâ.

Tonga Kralı 1949 model bir Humber Pullman’la geziyor.

Meksika’da Başkan Obrador, selefinden kalan VIP uçağı ve zırhlı araçları mezata çıkardı. Tayyareye alıcı bulamadı, diğerlerinden 3,25 milyon dolar kazandı, aktardı sosyal fona.

Obrador, Başkan Konağı’nda da oturmuyor, tarifeli uçakla seyahat ediyor ve makam aracı olarak kendi VW Jetta’sını kullanıyor.

Uruguay Devlet Başkanı Tabare Vazquez halkı 40 model kamyonetten selamlıyor. İşte budur ya! Zaten kendi arabası da VW Tospa.

TOGG’A YAKIŞIR

Türkiye ne Finlandiya, ne de Yeni Zelanda. Etrafımız ateş çemberi, güvenlik sıkı tutulmak zorunda. Dileriz bizim Togg’umuz da zırhlı VIP’ler yapar “bi dakka” der, “biz de varız burada!”

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir