Halk için dediler halktan yediler

Göcek Tüneli İşletiminde Şüpheler Artıyor: Devletle Firmanın İlişkisi

Göcek Tüneli’nin işletimini üstlenen firma, devlet tarafından yapılan tüneli bedavaya alarak işletme süresini uzattı. Bu durum, yap-işlet-devret (YİD) modelindeki gizli sözleşmelere yönelik şüpheleri artırdı. Göcek Tüneli İnşaat ve Taahhüt AŞ’nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Aydın, işletme süresinden feragat ettiklerini ve tünelleri 31 Aralık 2025’te devredeceklerini açıklamıştı. Ancak daha sonra işler değişti ve devir tarihi 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Bu gizli ertelemenin, sözleşmelerde yer alan firma lehine avantaj sağlayan maddelerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Devir Tarihi Uzatıldı

Göcek Tüneli’nin normalde 20 Ocak 2032’ye kadar firma tarafından işletileceği ve daha sonra devredileceği planlanmıştı. Ancak 2018’de alınan bir kararla devir tarihi 31 Aralık 2025’e çekildi ve ikinci tünel 16.5 milyon dolar karşılığında (bugünkü değerlerle 590 milyon TL) firmaya verildi. Herkes bedava geçiş için 2025 sonunu beklerken devir tarihi SÖZCÜ tarafından 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Bu sürpriz erteleme, sözleşmenin firmanın lehine yapıldığı eleştirilerine yol açtı. Uzmanlar, YİD sözleşmelerinin halka açıklanmasını ve firma lehine olan maddelerin gözden geçirilmesini önerdi.

Gizli Sözleşmede Neler Yer Alıyor?

YİD sözleşmelerinde devleti ve halkı bağlayan maddeler genellikle gizli tutuluyor. Bu nedenle Göcek Tüneli devri uzatıldığında hangi maddeye dayandığı veya devletin neden milyon dolarlık tüneli firma ile paylaşmak zorunda kaldığı bilinmiyor. Ayrıca ikinci tünelin sözleşmeye dahil olup olmadığı, tünelin yapımı, işletilmesi, ücretlendirilmesi gibi konular da halktan gizleniyor.

Related Posts

Paris’teki bu binaya 113.4 milyon dolar ödedi: Emlak zengini ortaya çıktı

Moda dünyasının en zengin isimlerinden biri olan Amancio Ortega, gayrimenkul yatırımlarıyla servetini çeşitlendirmeye devam ediyor. Zara markasının kurucusu olan Ortega, 2025 yılında sadece moda değil, global emlak piyasasında da dikkat çeken …

Renault Boreal Türkiye’de üretilecek

Aralık 2023’te OYAK ve Renault tarafından açıklanan 400 milyon euroluk yatırım kararının ikinci büyük hamlesi duyuruldu.

Merkez Bankası’nda 19 Mart’tan sonra bir ilk!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), 4 Temmuz haftasına ilişkin haftalık para ve banka istatistikleri, döviz rezervlerinde son üç ayın zirvesine ulaşıldığını ortaya koydu. REZERVLER ARTTI Söz konusu haftada TCMB’nin döviz rezervleri 8 …

Yapay zekâ çıldırdı mı?

Sosyal paylaşım sitesinin yapay zekâ uygulaması ‘Grog’un verdiği yanıtlar hakkında “dini değerleri alenen aşağılama”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Atatürk aleyhine işlenen suçlar” kapsamında soruşturma açıldı. X’in soruşturma başlamadan önce bazı içerikleri kaldırmaya başladığı belirtilirken uzmanlar etik bir çerçeve oluşturulması gerektiği görüşünde.

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.