İspanya, başıboş köpek sorununa çözüm buldu

AA

Avrupa ülkesi İspanya’nın sokaklarında sahipsiz köpek

Ülkede her yıl 200 binden fazla köpek ve kedi sokağa bırakılıyor. Veriler, sivil toplum örgütü Affinty Vakfı tarafından paylaşıldı.

Söz konusu hayvanlar, sahiplerinin hayatını kaybetmesi veya onlara bakamaması nedeniyle sokağa terk ediliyor. Bu sayı, 2023’te 280 binle rekor seviyeye ulaştı.

Barınak sayıları artırıldı

Ülke genelindeki barınakların sayısı, son yıllarda belirgin şekilde artırılarak 500’e yaklaştı. Bu barınakların yüzde 60 kadarı özel, geri kalanı da kamu tarafından finanse ediliyor.

Genelde kırsal alanlarda bulunan köpek barınakları, derme çatma olsa da asgari hizmeti veriyor.

Yüzde 40’ı sahiplendiriliyor

İstatistiklere göre, barınaklara gelen kedi ve köpeklerin yaklaşık yüzde 40’ı sahiplendiriliyor.

İspanya’da daha önce uygulanan yöntemde, sahipsiz köpekler barınaklara götürüldüklerinde saldırganlık hallerinin devam etmesi halinde belli bir süre sonra uyutuluyordu. Bu uygulama 2023’te çıkarılan bir yasayla yasaklandı.

Veterinerler uyutuyor

Yeni yasa ile köpekler, sadece “insanların veya hayvanların güvenliği veya kamu sağlığına yönelik bir riskin varlığı halinde ya da tedavisi olmayan, acı çektiği bir hastalık olması durumunda yetkili veterinerler tarafından usulüne uygun olması şartıyla” uyutuluyor.

Belediyelere barınak yapma zorunluluğunun getirildiği, tasma olmadan köpek dolaştırmanın yasaklandığı yeni yasa ile ülkedeki tüm evcil hayvanlara çip takılırken, sokaktan barınaklara getirilen köpekler ve kediler hemen kısırlaştırılıyor.

“Daha fazla yatırım, gönüllü yardımları ve barınak var”

Başkent Madrid yakınlarındaki “Salvando Peludos” adlı köpek barınağının çalışanı Jara Klea, şöyle dedi:

İspanya’da terk edilen köpek sayısı azalmadı ama artık daha fazla yatırım, gönüllü yardımları ve barınak var. Aynı zamanda halk daha da bilinçlendi.

“Burada bakımları çok daha iyi”

Geçmişte köpekler uyutuluyordu artık bunu yasa dışı yaptılar. Köpekler, barınaklar sayesinde kamu için tehlike olmaktan çıktı. Burada bakımları çok daha iyi.

“Yatırım eksikliği halen var ama iyiye doğru gidiliyor”

Bağışlar ve gönüllülerin yardımları oldukça önemli. İspanya’da birçok köpek barınağı küçük, bakımsız ve kötü şartlarda. Yatırım eksikliği halen var ama iyiye doğru gidiliyor.

Adaptasyon için sosyalleşme vurgusu

Saldırgan olan köpekleri diğer köpeklerden ayırdıklarını, adaptasyon için sosyalleşmeyi en önemli faktör olarak gördüklerini ifade eden Klea, barınaklarında köpekler için faaliyet, egzersiz ve oyun alanları oluşturmaya özen gösterdiklerini kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx