İspanya’da sahipsiz köpekler sorununa barınaklar, kısırlaştırma ve kontroller sayesinde çözüm bulundu

Her yıl 200 binden fazla köpek ve kedinin sokağa bırakıldığı belirtilen İspanya‘da barınaklar, kontroller ve kısırlaştırma sayesinde sokaklarda köpek bulunmuyor.

AA’nın İspanya’da sivil toplum örgütü Affinty Vakfının verilerinden derlediği habere göre, her yıl 200 binden fazla kedi ve köpek, sahiplerinin hayatını kaybetmesi veya onlara bakamaması nedeniyle sokağa terk ediliyor. Bu sayı, 2023’te 280 binle rekor seviyeye ulaştı.

Ülke genelindeki barınakların sayısı son yıllarda belirgin şekilde artırılarak 500’e yaklaştı. Bu barınakların yüzde 60 kadarı özel, geri kalanı da kamu tarafından finanse ediliyor.

Genelde kırsal alanlarda bulunan köpek barınakları, derme çatma olsa da asgari hizmeti veriyor.

İstatistiklere göre, barınaklara gelen kedi ve köpeklerin yaklaşık yüzde 40’ı sahiplendiriliyor.

İspanya’da daha önce uygulanan yöntemde, sahipsiz köpekler barınaklara götürüldüklerinde saldırganlık hallerinin devam etmesi halinde belli bir süre sonra uyutuluyordu. Bu uygulama 2023’te çıkarılan bir yasayla yasaklandı.

Yeni yasa ile köpekler sadece “insanların veya hayvanların güvenliği veya kamu sağlığına yönelik bir riskin varlığı halinde ya da tedavisi olmayan, acı çektiği bir hastalık olması durumunda yetkili veterinerler tarafından usulüne uygun olması şartıyla” uyutuluyor.

Belediyelere barınak yapma zorunluluğunun getirildiği, tasma olmadan köpek dolaştırmanın yasaklandığı yeni yasa ile ülkedeki tüm evcil hayvanlara çip takılırken, sokaktan barınaklara getirilen köpekler ve kediler hemen kısırlaştırılıyor.

“Terk edilen köpek sayısı azalmadı ama artık daha fazla yatırım, gönüllü yardımları ve barınak var”

Başkent Madrid yakınlarındaki “Salvando Peludos” adlı köpek barınağının çalışanı Jara Klea, AA muhabirine verdiği demeçte, “İspanya’da terk edilen köpek sayısı azalmadı ama artık daha fazla yatırım, gönüllü yardımları ve barınak var. Aynı zamanda halk daha da bilinçlendi.” dedi.

Saldırgan olan köpekleri diğer köpeklerden ayırdıklarını, adaptasyon için sosyalleşmeyi en önemli faktör olarak gördüklerini ifade eden Klea, barınaklarında köpekler için faaliyet, egzersiz ve oyun alanları oluşturmaya özen gösterdiklerini kaydetti. (AA)


TIKLAYIN – Erdoğan’dan “sokak hayvanları” açıklaması: “Yakala-kısırlaştır-sal” metodu işe yaramadı; hayvanseverler sahiplenirse uyutmaya gerek kalmaz

 AKP yasa teklifini Meclis’e getiriyor: Belediye ilana koyacak, sahipsiz kalan sokak köpekleri uyutulacak!

TIKLAYIN – Ömer Çelik’ten sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin kanun taslağı açıklaması: Önümüzdeki hafta veya daha sonraki hafta Meclis’e gelmesi planlanıyor

TIKLAYIN – Sokaktaki hayvanların uyutulacağına dair yasa tasarısı hazırlığına büyük tepki: “Sorunun kaynağına ilişkin önlem yok, sistematik olarak köpek öldürecekler!”

TIKLAYIN – “Yaşam İçin Yasa” inisiyatifi, sokak hayvanlarına yönelik şiddet için Meclis’i göreve çağırdı

 

TIKLAYIN – Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nden İstanbul, Ankara ve Alanya’da sokakta yaşayan hayvanlar için eş zamanlı eylem çağrısı

 Sokak hayvanları tartışması Meclis gündemine taşındı, muhalefet ‘uyutma’ önerisine karşı

TIKLAYIN – Yasa teklifi: Sokak hayvanlarını öldürmek çözüm olabilir mi?

TIKLAYIN – Hakan Aksay yazdı | Sokak köpekleri seçmen değildir, öldürün gitsin!

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz yazdı | Uyutmayacaklar, öldürecekler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx