İstanbul’da ilk ders… ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da Okullar Açıldı: İlk Ders ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından 24-25 Nisan tarihlerinde okullar iki gün tatil edilmişti. Dün ise okullar yeniden çocuklarla buluştu ve eğitim öğretim başladı. İstanbul’daki yaklaşık 3 milyon öğrenci, ilk derste ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ aldı. Eğitimi İstanbul Şişli’deki Nilüfer Hatun Ortaokulu’nda izledik. İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün katılımıyla başlayan derste psikolojik danışmanlar ve MEB Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) ekipleri de yer aldı. ilk ders için hazırlanan videoda öğrencilere önce depremin ne olduğu ardından psikolojik olarak deprem gibi doğal afetlere nasıl yaklaşmaları gerektiği anlatıldı. Ayrıca ekipler, deprem çantasının nasıl hazırlanması gerektiği ile deprem öncesinde, deprem olduğu esnada ve sonrasında neler yapılması gerektiğini öğrencilere anlattı. Velilerin de katıldığı bu eğitimlerde konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, şunları söyledi: “Depremden sonra okullarımız iki gün tatil edildi ama kendi evlerinde kalmaktan endişe edenler için açık tutuldu. Bu süreçte öğretmelerimiz ve meslek lisesi öğrencilerimiz okullarda kalanlara gönüllü destek oldu. Şimdi de milli eğitim müdürlüğünün organizasyonuyla İstanbul’daki bütün okullarımızdaki ilk derste ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ veriliyor. Bu süreçte okullarımızın güvenli olduğunu velilerimiz de bir kez daha test etmiş oldu. Diğer yandan deprem sırasında 173 vatandaşımız panikle ya merdivenlerden hızlı inerken ya da camdan atlayarak yaralandı. Bu eğitimlerle hem çocuklarımızın hem de velilerimizin paniğe kapılmadan bu tarz afetleri geçirebilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Okullarımızın tamamını zaman zaman testten geçiriyoruz, bazı okullarımızı da ihtiyaca göre yıkıp yeniden yapıyor ya da güçlendiriyoruz. Şimdiye kadar İstanbul’da bin 500 okulun 380 tanesi yıkılıp tekrar yapıldı. Yaklaşık bin okulumuz da güçlendirildi. Özetle okullarımız, evlerimizden daha güvenli.”

‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ alan öğrenciler ise şunları söyledi:

Nefes Nur Kanat, 5’inci sınıf: Deprem sırasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle okulumdaki törendeydim. Deprem olduğunda bazı arkadaşlarım heyecanlandı bazıları da korktu. Hemen okuldaki uygun alanlara geçip ‘çök, kapan, tutun’ hareketini yaptık ve sarsıntının geçmesini bekledik. Sonraki süreçte evimizdeydik ancak endişeyle dolu birkaç gün geçirdik. Okulda bize verilen bu eğitimden sonra kendimi daha bilinçli ve güvende hissediyorum.

Mehmet Kerim Al, 5’inci sınıf: Deprem sırasında bayram kutlamalarındaydım bu nedenle pek hissetmedim. Okulda bize verilen eğitim ise bilinçlenmemizi sağladı ve deprem anında ne yapmamız gerektiğini yeniden hatırladık. Ayrıca bu sayede afet konusundaki bilgilerim tazelendi.

Ulus Karamahmutoğlu, 5’inci sınıf: Deprem hepimizi korkuttu. İlk başta ailemle bir süre evimize giremedik. Bu eğitimde öğrendiklerim sayesinde kendimi hem depreme hem de diğer afetlere karşı daha hazır hissediyorum. Bugün ilk iş deprem çantamı hazırlayacağım ve aileme de öğrendiklerimi anlatacağım.

Veliler ise çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğrendiklerini dile getirerek şunları söyledi:

Özlem Karanlık: Deprem gibi konular hakkındaki bilgilerimizi güncel tutmamız gerekiyor o nedenle verilen bu eğitim oldukça önemliydi. Hatta bu tarz eğitimler belirli aralıklarla devam etmeli. Hepimize katkı sağladı.

Ayşe Öçbe: Deprem sırasında oğlumla birlikte bu okulda yapılan bayram törenlerindeydik. Endişelendik ancak okulun güvenli olduğunu bildiğimiz için çabucak sakinleştik. Aldığımız bu eğitim sayesinde deprem konusunda daha da bilinçlendik. Öğrendiklerimizi çevremizdekilere de aktaracağız. Ayrıca panik anı geçtikten sonra çocukların ruhsal iyi oluşlarını korumak için onlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini öğrendik.

Çiğdem Önsal: Çocuklarımız aslında bilinçli ve deprem sırasında da paniklememiştik. Deprem çantalarımız hazır ve deprem sırasında evde geçeceğimiz güvenli alanlarımız da belli. Ancak oğlum depreme yalnızken ya da tuvalette yakalanmaktan endişe ediyordu. Bu eğitimler sayesinde bu korkuyu yenmesi için ona nasıl destek olacağımı öğrendim.

Related Posts

İstanbul’daki okullarda yarın ilk ders: Afet eğitimi

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 28 Nisan Pazartesi günü, kent genelindeki tüm resmi ve özel okullarda ilk dersin “Afet Farkındalık Eğitimi” olarak işlenmesine karar verdi.

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın afet hazırlık çalışmalarını açıkladı

Bakan Tekin, afet hazırlık çalışmaları kapsamında, 54 bin 151 öğretmen ve personele yangın eğitimi, 1 milyon 240 bin 657 öğrenciye afet farkındalık eğitimi verdiklerini duyurdu.

Miniklere Trafik Eğitimi ve Polislik Tanıtımı

Ordu’da anasınıfı öğrencilerine trafik eğitimi verilerek polislik mesleği tanıtıldı ORDU – Ordu’nun İkizce İlçe Emniyet Amirliği Trafik Tescil Denetleme ve Büro Amirliği ekipleri, geleceğin bilinçli sürücüleri ve vatandaşları olma yolunda minik …

Babasını sadece 12 gün görebildi! İbrahim Erkal’ın kızı Elif Su büyüdü

Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden İbrahim Erkal, aramızdan ayrılalı tam 8 yıl oldu. “Yalnızım”, “Sırılsıklam” ve “Canısı” gibi hafızalara kazınan şarkılarıyla gönüllerde taht kuran sanatçı, 2017 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını …

Artvin’de Özel Gereksinimli Öğrenciler İçin Uçurtma Şenliği Düzenlendi

Artvin’de özel gereksinimli öğrencilere yönelik 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında uçurtma şenliği gerçekleştirildi. Artvin Çoruh Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrenci ve akademisyenleri tarafından Şehir …

Urla’da 23 Nisan Coşkusu: Bando Konseri İle Çocuklar Bayramı Kutladı

İzmir’in Urla ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Hava Eğitim Komutanlığı Bandosu konser verdi. Urla Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen konserde, Yüzbaşı Mehmet Artunç yönetimindeki bando, marşlar ve sevilen şarkılardan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir