İzmir’de depremzedelere para ile konut yapan TOKİ’nin teslim ettiği proje alanlarındaki konutlarda birçok kusur olduğu ortaya çıkmasının akabinde şimdide su yalıtım sorunu yaşandığı öğrenildi. İkinci proje alanındaki apartmanların birinde taban kat döşemesi ve kirişlerinin betonunda ayrışma oluştuğu görülürken, apartmanlardaki öteki dairelerde ise çamaşır ve bulaşık makinaları masraflarının olmadığı, borularda kaçak ve kapıların kırık olduğu yanılgıları tespit edildi.
‘DUVARLARDA KABARMA HAYLİ BOYA YAPIP BIRAKTILAR’
Birgün’den Berkay Sağol’un aktardığına nazaran, diğer bir proje alanındaki apartmanın yer kat ve otoparkında ise su yalıtım sorunu olduğu, bu sebeple duvarlarda kabarma, yerde ise su birikintisi oluştuğu ortaya çıktı. İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Bir müddettir garajda farklı vakitlerde su birikintilerinin oluştuğunu gördüm. Binayı teslim aldığımız devirdeki yetkili bireylere sorduğumuzda bize mazgalların pak olmadığını ve masrafın otoparkta birikmesinden kaynaklanan bir sorun olduğunu söylediler. Duvarlarda kabarma epeyce boya yapıp bıraktılar” dedi.
‘PERİYODİK OLARAK DENETLENMELİ’
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Lideri Aksiyon Ulutaş Ayatar, binaların periyodik olarak denetlenmesi gerektiğini belirtti: “Sağlıklı ve inançlı yapı üretiminde yalıtım işlerinin kıymetli hisseye sahip olduğu ve yapının ekonomik ömrünü etkilediğini ortaya koymak gerekir. Projede, dizaynda öngörülen beton dayanımının yapının ekonomik ömrü boyunca sağlanması ve betonarme elemanların çevresel tesirlerden, rutubet, korozyon, yapısal müdahale vb. durumlardan korunması zaruridir. Aksi takdirde hesaplarda sağlanan yapı performansı sarsıntı durumunda gerçekleşmez ve istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu manada imal kademesinde gösterilecek ihtimam büyük ehemmiyet arz etmektedir. Ayrıyeten binalar kullanım evresinde, periyodik olarak denetlenmeli ve zafiyet gösteren noktalarda bakım yapılması gerekmekte.”
‘YAPI SIHHATİNİ TEHDİT EDEBİLECEK HALE GELEBİLİR’
Söz konusu binaya ilişkin fotoğraflarda besbelli bir su yalıtım sorunu olduğunun görüldüğünü söyleyen Ayatar, kelamlarına şöyle devam etti: “Söz konusu binaya ilişkin fotoğraflar üzerinden yapılan incelemede; besbelli bir su yalıtım sorunu olduğu görülmekte. Binanın otopark alanında bulunan duvar ve döşeme yüzeylerinde sıva kabarmaları ve renk değişimi bulunmakta. Yapı sahipleri tarafından, bu alanların temizlenip boyandığı lakin sorunun devam ettiği tabir edilmekte. Münasebetiyle ana sorunun ortadan kaldırılmadığı, yani yapıya ulaşan suyun yapıdan uzaklaştırılmadığı söylenebilir. Yapısal bir sorun olmasa da bahse husus sorun, kaynağı bulunarak ortadan kaldırılmazsa, uzun vadede yapısal sistemde korozyona yol açarak yapı sıhhatini tehdit edebilecek hale gelebilir.” (HABER MERKEZİ)