Murat Bardakçı’dan iktidara ‘köpek itlafı’ uyarısı

Sokak hayvanlarına ilişkin tepki çeken olası itlaf düzenlemesine tepkiler çığ gibi büyürken Tarihçi Murat Bardakçı’dan da konuyla ilgili dikkat çeken bir uyarı geldi.

Osmanlı dönemine köpeklerin zehirlenmesi sonrası yaşananlara vurgu yapan Murat Bardakçı, şu ifadeleri kullandı;

*Osmanlı’da halk arasında iki işin ‘şeamet’ yani uğursuzluk getirdiğine inanılırdı: Köpek öldürmenin ve padişahı tahtından indirmenin…

“BÜYÜK BİR KITLIK…”

*Halkın endişesi doğru çıktı, İkinci Mahmud’un sokak köpeklerini zehirletmesinden hemen sonra Navarin felâketi geldi, Avrupalılar donanmamızı cayır cayır yaktılar ve bunu büyük kıtlık takip etti!

*Suphi Bey ile Cemil Paşa’nın Hayırsızada’daki marifetlerini de başka facialar takip etti; Balkan Savaşı patladı, imparatorluğun anavatanı olan Balkanlar elimizden gitti ve ardından girdiğimiz Dünya Savaşı’nda da perişan olduk…

*Bazı ülkeler sokak köpeklerini öldürmek yahut kısırlaştırmak yerine üremelerini başka şekilde kontrol altına almayı tercih ediyor ve bunu dişi köpeklere spiral takarak hallediyorlar.

“SPIRAL KONUSUNU DÜŞÜNÜP TARTIŞMAK ZORUNDAYIZ”

*Ezelî âdetimiz olan ifrata yahut tefrite kapılıp ‘Sokaklarda tek bir köpek bırakmayalım, hepsini öldürelim’ demeden önce köpeklerin üremesini azaltmayı ve bunun için de gündemimize hiç gelmeyen spiral konusunu düşünüp tartışmak zorundayız.

FATİH PORTAKAL DA O SÖZLERİ HATIRLATTI UYARIDA BULUNDU

Fatih Portakal da SÖZCÜ TV Ana Haber’de Bardakçı’nın bu sözlerini hatırlattı. Portakal, şu ifadeleri kullandı;

“Sonuç belli büyük bir ihtimalle öldürecekler çünkü mücadele edebilecek güç, kaynak yok. Bizler tartışalım diye böyle bir konu ortaya getiriyorlar. Biz tartışıyoruz ama kendi bildiklerini yapıyorlar. Ama önceden belli o hayvanların başına neler geleceği.

Murat Bardakçı’nın bir sözü vardı, “İki iş Osmanlı İmparatorluğu’nda uğursuzluk getirirmiş. 1: padişahın tahttan indirilmesi 2: Köpeklerin öldürülmesi… Bu kulağınıza küpe olsun sizin, unutmayın bunu yönetenler…” 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx