Türkiye’de iki şehir dünyanın en zengin şehirleri arasında yer aldı

“`html

Dünyanın En Zengin Şehirleri 2025 Raporu

Henley & Partners ve New World Wealth’in iş birliğiyle hazırlanan “Dünyanın En Zengin Şehirleri 2025 Raporu”, yüksek net servete sahip bireylerin en yoğun olduğu şehirleri detaylandırdı.

Rapora göre, ABD, 11 şehri ile “İlk 50” listesinde en çok temsil edilen ülke olmayı sürdürüyor. Listenin başında, 384.500 milyoner, 818 centi-milyoner ve 66 milyardere ev sahipliği yapan New York yer almakta.

New York’tan sonra, 342.400 milyonerle Bay Area gelmektedir. San Francisco ve Silikon Vadisi’ni kapsayan bu bölge, teknoloji zenginliği açısından öne çıkarak, 82 milyardere sahiptir ve son 10 yılda %98 oranında dikkat çekici bir büyüme göstermiştir.

Dünyanın en zengin şehirleri

10 Yılda Büyüyen Servet Merkezleri

2014–2024 yılları arasında milyoner nüfusu en hızlı artan şehirler sırasıyla, %142 ile Shenzhen, %108 ile Hangzhou ve %102 ile Dubai olmuştur. Dubai, geçtiğimiz yıl 21. sıradan 18. sıraya çıkarak listede en büyük sıçramayı kaydetmiştir. Şehirde şu an 81.200 milyoner, 237 centi-milyoner ve 20 milyarder yaşamaktadır.

Çin, “En Zengin 50 Şehir” listesindeki yükselişini devam ettiriyor. Geçtiğimiz yıl 5 şehirle yer alan Çin, bu yıl Guangzhou’nun da eklenmesiyle toplamda 6 şehir ile ABD’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Bunun dışında, Scottsdale (%125), West Palm Beach (%112) ve Hindistan’ın teknoloji merkezi Bengaluru (%120) son 10 yılda milyoner sayısını iki katına çıkaran diğer şehirlerdir. Miami (%94), Washington DC (%92) ve Austin (%90) ise önemli oranlarda büyüme gösteren diğer şehirlerdendir.

Zengin şehirler

Tokyo ve Singapur İlk 5’te

Londra, dünyanın en zengin şehirleri arasında düşüş göstermeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 5. sırada bulunan Londra, bu yıl 215.700 milyonerle 6. sıraya geriledi. Londra, son 10 yılda %10‘dan fazla bir düşüş yaşarken, Moskova da %25’lik bir düşüşle 40. sıraya kadar gerilemiştir. Bu iki şehir, İlk 50 listesinde negatif büyüme kaydeden şehirler arasında dikkat çekiyor.

Buna karşın, Nikkei 225 borsasının toparlanmasıyla birlikte Tokyo, 292.300 milyonerle 3. sıradaki konumunu korumakta. Tokyo’nun hemen arkasında, 242.400 milyonerle Singapur 4. sırada gelmektedir. Los Angeles, 220.600 milyonerle Londra’yı geçerek 5. sıraya yükselmiştir.

Henley & Partners CEO’su Dr. Juerg Steffen, 2025’te yatırım özgürlüğü ve yaşam kalitesinin ön plana çıkacağını vurguluyor: “Yatırım fırsatları sunan şehirler, mobil sermaye yarışında liderlik ediyor.” İlk 10’daki 7 şehir, yatırım yoluyla oturum programları bulunan ülkelerde yer alıyor.

Zengin şehirler

Monako, Kişi Başına Servet Bazında En Zengin Şehir

Ortalama serveti 20 milyon doların üzerinde olan Monako, dünyada kişi başına servet açısından lider ve en pahalı şehir konumundadır. Fransa’nın güneyinde yer alan bu şehir, dünyanın en yüksek net gelirli bireylerini ağırlamaktadır. Burada lüks dairelerin m² fiyatları 38.800 doları geçmektedir. Monako’yu, m² başına 27.500 dolarla New York, 26.300 dolarla Hong Kong, 24.000 dolarla Londra, 21.200 dolarla Saint-Jean-Cap-Ferrat, 20.400 dolarla Paris ve 19.500 dolarla Sydney takip etmektedir.

Monako

İstanbul ve Bodrum da Listenin İçinde

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise Türkiye’nin konumudur. 2024 yılı sonunda Türkiye’de toplam 40.200 milyoner, 131 centi-milyoner ve 16 milyarder bulunacak. İstanbul, bu servetin merkezine ev sahipliği yaparak 15.000 milyoner, 58 centi-milyoner ve 10 milyarder barındırmaktadır. Bunun yanı sıra, sadece Bodrum’da da önemli sayıda centi-milyoner bulunmaktadır. Türkiye’de kişi başına düşen ortalama likit servet yaklaşık 11.200 dolar seviyesindedir. Bu oran, BRICS ülkeleriyle karşılaştırıldığında oldukça sağlam bir tablo çizmektedir. Ülke genelinde toplam likit servet ise yaklaşık 945 milyar dolardır.

Türkiye, aynı zamanda Avrupa ile Orta Doğu arasında stratejik bir köprü görevi üstlenen İstanbul nedeniyle ultra zengin ziyaretçiler açısından önemli bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Her yıl Avrupa ve Orta Doğu’dan gelen 110.000‘den fazla yüksek net değerli birey, Türkiye’nin ünlü lüks otellerini ve tatil destinasyonlarını tercih ediyor. Bu da ülkemizi süper zenginler için dünyanın en popüler 18. seyahat noktası haline getiriyor.

Henley & Partners Türkiye Yönetici Ortağı Burak Demirel, konuyla ilgili olarak şu sözleri dile getiriyor:

İstanbul, finansal bir merkez olmasının yanı sıra, Avrupa ile Orta Doğu arasında geçiş noktası durumunda. Yüksek net servetli bireyler için sunduğu yaşam tarzı, yatırım fırsatları ve kültürel zenginlikleriyle İstanbul ve Bodrum, küresel servet haritasında her geçen yıl daha fazla öne çıkıyor. Türkiye, yatırım yoluyla oturum programlarına duyulan ilginin artmasıyla birlikte, uluslararası yatırımcılar için yalnızca bir tatil destinasyonu değil, aynı zamanda dikkat çekici bir yaşam ve varlık merkezi olma yolunda ilerliyor.”

“`

Related Posts

Asya borsaları karışık seyrediyor: 30 Nisan 2025 Çarşamba Asya borsalarında son durum

Asya borsalarında, Çin’de ekonomik aktiviteye ilişkin beklentilerin altında açıklanan makroekonomik veriler ve tarifelere yönelik belirsizliklerin etkisiyle karışık seyir izleniyor.

Mart ayı dış ticaret açığı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 yılı Mart ayı dış ticaret istatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalırken, ocak-mart dönemindeki dış ticaret açığı ise yüzde 11,0 arttı.

ABD’de mal ticareti açığı martta arttı

ABD’de mal ticareti açığı, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,6 artarak 162 milyar dolara yükselirken, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir