Üç yıllık bina depremde yıkılır mı?

Çiğdem Yılmaz – 6 Şubat depremlerinde yıkılan binalardan biri de İskenderun’daki MCG Tower’dı. Arasında çocukların da olduğu 14 kişinin yaşamını yitirdiği bina, depremden sadece 3 yıl önce yapılmıştı ve çevresindeki birçok yapıda ise ağır deprem hasarı oluşmadı. O binada anne- baba ve birçok yakınını kaybeden Süheyl Sümbültepe, deprem yönetmeliğine göre yapılması gereken 3 yıllık binanın neden ve nasıl yıkılabildiği sorusunun peşine düştü. Belediye arşivlerinde ve adliyede günlerce binaya dair zemin etütleri, statik proje ve mimari çizimleri araştıran Sümbültepe, yakınlarına mezar olan yapıdaki usulsüzlük ve eksiklikleri tek tek belgeledi. İskenderun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek dava öncesi hazırladığı 18 dakikalık ‘3 yıllık bir bina nasıl yıkılır? MCG Tower’ belgeselini yayınlayan Sümbültepe, Milliyet’e şunları anlattı:

‘DENETLEYECEK BİRİ YOK’

“Annem ve babam 14 kattan 1. kata kadar düşmüştü ve ben 3 gün boyunca anne ve babamı çıkartamaya çalıştım. Kaybettiğim insanlar öldüğüyle kalmasın diye günlerce enkazda kanıt aradım. Bilirkişi raporunda bina üç açıdan incelendi, zemin, deprem şiddeti ve proje. Binaların doğru temeller üzerine inşa edilmesi için mühendisler ilk olarak zemin etüdü yapmak zorunda ve belediyeler zemin etüdü yapılmadan projeye izin veremez. Bilirkişi raporuna göre, MCG Tower’ın yapıldığı dönemde ilgili belediyede zemin iyileştirmelerini denetleyecek personel bulunmuyor. Rapor, zemin altı uygulamasının eksik yapıldığını, zemin ve sıvılaşma kaynaklı yıkılma halinin yüksek olduğunu söylüyor. Statik projede çerçeve taşıyıcı sistem yer alıyor ama birçok alanda çerçeveler oluşturulmamış.

‘KİRİŞLER DEĞİŞMİŞ’

Birinci ve ikinci katta çelik kiriş diğer kalan katlara beton kiriş eklenmiş. Bunu yapan inşaat mühendisine sorduğumuz da ‘Benim haberim yok’ dedi ve statik projeye bakması gerektiğini söyledi oysa statik projeyi çizen kişi. Konya Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen fotokopi raporlar nedeniyle biz bir buçuk yıldır sorumlu insanların yargılanması noktasında herhangi bir sonuç alamadık. Tüm sorumluların tutuklu yargılanmasını istiyorum. İnşaat Mühendisleri Odalarının da kendi üyelerinin yaptığı binalarla ilgili daha çok inisiyatif almasını talep ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx