Üst katları yıkılan TOKİ bloklarının yüksekliğini Hava Meydanları fark etmiş

ÇANAKKALE – Çanakkale merkez ilçesi Cevatpaşa Mahallesi’nde bulunan, TOKİ evlerinde yükseklik kriterine takılan katların yıkımı sürerken, binaların yüksekliğini Çanakkale Hava Limanı Müdürlüğü’nün fark ettiği ortaya çıktı. Müdürlüğün “uygun değildir” yazısı hem Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne hem de Çanakkale Belediyesi’ne gönderildi.

TOKİ tarafından yapılan, MESTAŞ Maden Taahhüt Ticaret A.Ş.’nin yüklenici firma olduğu Cevatpaşa TOKİ konutlarında 509 konut, 25 adet dükkan yapılacaktı. Ancak, izinsiz bir şekilde yapımına başlandığı ve Çanakkale Belediyesi tarafından ‘kaçak inşaat faaliyeti’ olarak değerlendirilerek mühürlendiği öğrenilen TOKİ konutlarının karşısına bu kez de “uçakların uçuş süreçlerini tehlikeye atacak yapılara dair yükseklik kriterleri” olan mania kriteri çıktı.

Çanakkale Belediyesi tarafından ‘kaçak inşaat’ olduğu gerekçesiyle mühürlenen Cevatpaşa TOKİ konutlarının uçakların uçuş yüksekliği için tehlikeli olduğu ortaya çıktı.

Çanakkale’de, deniz seviyesi dikkate alınarak oluşturulan bina yükseklik kriteri 52,50 metre olarak belirlenirken, yapımı devam eden TOKİ konutlarının bu kriteri karşılamadığı öğrenildi. 28 Kasım 2022 yılında ihalesi gerçekleştirilen ve 27 Ocak tarihinde iş teslimi yapılan TOKİ konutlarının yükseklik kriterini aşan fazla katlarının yıkımı sürüyor.

‘UYGUN DEĞİLDİR’ RAPORU VAR

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü Çanakkale Havalimanı Müdürlüğü’nün Kasım 2023 tarihli yazısında da, söz konusu yüksekliklerin uygun olmadığı belirtiliyor. Söz konusu yazıda, 31 Ekim 2023 tarihinde TOKİ konutlarının Çanakkale Havalimanı Mania Planı’na göre kontrollerinin yapıldığı belirtilerek, “Engel teşkil edeceği düşünülüyor” denildi.

Bazı bloklarının 52,5 metrelik yükseklik üst sınırını ihlal ettiği konut projesinin yukarıdan görünümü

İlgili yazıda, “TOKİ konutları yüksekliklerinin Mania Planı ile Havaalanları ve Çevresindeki Yapılaşma Kuralları Genelgesi’ne uygun olmadığı değerlendirilmiştir. Gelinen aşamada, yapımı devam etmekte olan toplu konutlardaki bazı blok yüksekliklerinin mania sınırlarını aştığı ve bu itibarla söz konusu blokların ayrı ayrı en üst noktasının deniz seviyesinden yüksekliklerinin ve koordinatlarının gönderilmesi” istendi. Ancak Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin bu yazısına rağmen inşaatların kaçak olarak sürdüğü öğrenildi.

23 bloktan oluşan projenin 19 bloknun mania kriterine uymadığı tespit edildi. Yükseklik sınırını ihlal eden binaların yıkımı, en üst kattaki kepçeler vasıtasıyla yapılıyor.

23 BLOKTAN 19’UNA MANİA ENGELİ

509 konutlu 23 bloktan oluşan TOKİ konutlarının 19’unun yükseklik kriterini aştığı öğrenildi. 52,50 metre olması gereken yükseklik kriterinde, 19 konutun 53,05 metre ile 64,94 metre arasında değişen yüksekliklere sahip olduğu görülüyor.

İSKELET BİNADA KEPÇE ÇALIŞIYOR

Yükseklik kriterlerine uygun olmayan TOKİ konutlarının yıkımı başka bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Binalar daha iskelet aşamasındayken, en üst katında günlerdir kepçe marifetiyle yıkım işlemi gerçekleştiriliyor. Tonlarca ağırlığındaki iş makinesinin alt kat kolonlarında zarar oluşabileceği, binayı ayakta tutan sistemin hasar almasının da ileride telafisi imkansız zararlara neden olabileceği düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx