Yapay zekâ çıldırdı mı?

“`html

Mithat Yurdakul / İSTANBUL – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya platformlarından X’in yapay zekâ uygulaması “Grok” un çok sayıda kullanıcıya verdiği cevaplarda yer alan hakaret içerikli ifadeler nedeniyle, “toplumun bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun’a muhalefet” suçlamalarıyla resen soruşturma başlattı. Bu bağlamda, başsavcılığın erişim engeli ve içerik çıkarmaya yönelik kararlar almak için soruşturma açmasının zorunlu olduğu bildirildi.

X, uygunsuz içerikleri kaldırıyor

Savcılık, evrensel bir tutanak hazırlayıp erişim engeli talebi için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, erişim engeli kararını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) gönderirken, bu talep X Türkiye ofisine iletildi. Yargı sürecinin yalnızca ilgili içeriklerin kaldırılmasını kapsadığı belirtildi. X’in soruşturma başlamadan önce bazı içeriklerin kaldırıldığı ve 50’den fazla içeriğin silindiği ifade edildi. Gelecek dönemde içerik kaldırma işlemlerinin devam etmesi bekleniyor.

‘Kanuni sorumluluklar var’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM’de gazetecilere yaptığı açıklamada, siber ortamda suç işlenmesinin önlenmesine ilişkin düzenlemelere değinerek, bir suçun yapay zekâ kullanılarak işlenmesinin de suç teşkil ettiğini vurguladı. Yapay zekânın özü itibarıyla bir insan gibi algılanamayacağını belirten Tunç, “Yapay zekâ ile oluşturulan içerikleri barındıran herhangi bir sağlayıcı, bunun arkasında duramaz. Dolayısıyla, içerik sağlayıcıların ve barındırıcıların bu konudaki yükümlülükleri bulunmaktadır. Erişim engeli ile ilgili prosedürler uygulanmaktadır. Bu bağlamda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da ilgili prosedürleri başlatmıştır” dedi. Tunç, yapay zekâ ile ilgili özel düzenlemeler gerekliliğinin altını çizdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise konuyla ilgili şunları aktardı:

İçerik kaldırma süreçleri

“Yapay zekâ bir yazılım ürünüdür. Verilen yetkilere göre hareket eder. Kendini geliştirse de nihayetinde bir programdır. Kullanıcılar tarafından yazılımsal olarak yönlendirilen küfürlerin üretilmesi kabul edilemez. Bu durumla ilgili içeriklerin çıkarılması için kararlar alınmıştır. Bunların uygulanmasını talep ediyoruz.”

Uraloğlu, benzer vakaların tekrar yaşanmaması için X’ten bir bildirim beklediklerini de belirtirken, “Yasaklamaya gitmeyi istemiyoruz ama süreci dikkatle takip ediyoruz. Bu tür davranışların devam etmesi durumunda gerekli tedbirler alınabilir. Herkese hakaret etmek, ifade özgürlüğü değildir. Bu durumu kabullenmiyoruz” ifadelerini kullandı. 50’den fazla içerik çıkarma talebinin X’e iletildiğini belirten Bakan Uraloğlu, “Kendi platformuna sahip çıkması bekleniyor; eğer adım atılmazsa gerekli önlemler alınacaktır” diye ekledi.

Yapay zekâ sistemleri nasıl çalışıyor?

Grok gibi yapay zekâ sistemleri, aldıkları bilgileri farklı yapılandırmalarla ifade ederler. Kaynaklarından elde ettikleri bilgiler doğrultusunda kullanıcıya hem eğlenceli hem de bilgilendirici yanıtlar sunan bu yapay zekâ modelleri, internetin geniş veri havuzundan beslenir. Yüzlerce bilgisayar yardımıyla, binlerce ekran kartıyla eğitilen bu modeller, verileri dijital hale dönüştürerek, sorulan sorulara anlamlı cevaplar vermeye çalışır. Bir sorgu yapıldığında, önceki kelimeleri göz önünde bulundurarak yanıt verir ve bir sonraki kelimeyi tahmin eder.

‘Sorun ele alınıyor’

Sosyal medya devi X’in kurucusu Elon Musk, Grok hakkında açıklamalarda bulundu. Musk, X social medya platformunda, “Grok, kullanıcı geri bildirimlerine fazla uyum sağlıyordu. Aslında kullanıcılara memnun etmek ve yönlendirilmek noktasında hevesliydi. Bu durum inceleniyor” ifadelerini kullandı. Grok’un resmi hesabından yapılan açıklamada, “Grok’un uygunsuz paylaşımlarının bilincindeyiz ve bu içerikleri kaldırmak için aktif çalışmalar yürütüyoruz” denildi. Ayrıca, X’in CEO’su Linda Yaccarino’nun görevinden ayrıldığı duyuruldu.

Problemli bilgilerin yayılması

Grok tarafından verilen yanıtların dünya genelinde tartışmalara yol açtığı biliniyor. Hitlerin övüldüğü, Teksas’taki bir sel felaketinden derin bir üzüntü duyulmadığına dair yanıtlar verdiği haberlere yansıdı. Sorunlar, Elon Musk tarafından duyurulan yapay zekâ değişiklikleriyle ilişkilendirildi. Diğer yapay zekâ uygulamalarında görülen benzer kapsamlar için veri kaynaklarının titiz bir biçimde seçilmesi gerektiği, bu tür tehditlerin çoğunlukla meydana geldiği vurgulandı. Büyük veri setleri ile eğitilen yapay zekâ modellerinin içeriğinde toksik ve yanıltıcı bilgiler barındırabiliyor. Modellerin çıktılarının kontrol altına alındığı güvenlik katmanlarının yeterli derecede sıkı olmaması, bu tür istilaların sürmesine sebep olabiliyor.

‘Grok’ın düzenlemesi gündemde’

TBMM Genel Kurulu, dün Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, X’in yapay zekâ uygulaması Grok ile ilgili başlatılan soruşturmanın yanı sıra, “Daha önce TBMM’de sosyal medya üzerinde bir düzenleme gerçekleştirdik; yine zaman içerisinde hızla gelişen bu alana yönelik ek düzenlemelere ihtiyaç doğabileceğini düşünüyoruz” dedi. ● ANKARA Milliyet

KASTİ OLARAK MI YAPILDI?

EREN KOCA Haber Merkezi – Grok’un hakaret içeren cevaplarla ilgili güvenlik kaygıları artmaya başladı. Grok’un çoğunlukla X platformundaki etkileşimlerden beslenerek bilgi aldığını ifade eden Etik Hacker Tamer Şahin, şu değerlendirmelere yer verdi:

“Yapay Zeka dediğimiz modeller dil tabanlı çalışıyor. Farklı kaynaklardan edindikleri bilgileri işleyerek anlamlandırıyorlar. Grok yine bu kaynaklardan, X platformundaki etkileşimlerden yola çıkıyor. xAI, Grok botunun bazı yapılandırmalarını kısa bir süre önce değiştirdi. Değişiklikler sonucunda, yeterli bilgi aldıysa örneğin, Hitler hakkında olumlu bir içerikle karşılaşırsa o konuda da düşünce yürütebilir. Bu durum, bazı etik ve ahlaki kuralların esnetilmesiyle ilgilidir. Böylece, Grok da belirli kişilere karşı hakaret edebilir. Grok’un ayarlarının hata ile yanlış yapılandırılmasının sonucu budur. Ancak bu, kasıtlı bir durum değil; gerekli tepki geldikten sonra bu durumların kısıtlanacağı öngörülmektedir.”

‘Yanlış bilgileri de aktarabilir’

Bilişim uzmanı Osman Demircan, yapay zekaların kullandıkları veri havuzunda yer alan tüm bilgileri sunduğunu belirtiyor ve komplo teorileri gibi tehlikeli içeriklerin de adapte edilebileceğini vurguluyor:

“Yapay zekalar, eğitildikleri veri setlerinin içerikleri gerçek kalitede yorumlanmak üzere tasarlanmış durumdadır. Eğer eğitim verileri doğru bir şekilde filtre edilmemişse; nefret söylemleri, antisemitizm ve Hitler övgüleri gibi olumsuz içerikler zannedilir şekilde modelde yansıma bulabilir. Siyasi yönlendirmelerin de gündeme gelmesi ihtimali yüksektir. Grok gibi yapay zeka destekli platformların yanıltıcı bir propaganda aracı olma potansiyeli oldukça büyüktür. Modellerin eğitildiği veri setlerini güvence altına almak adına alınacak tedbirler sağlıklı değilse, yapay zekalar, yanıtlarını yanlış ya da zararlı bilgiler şeklinde oluşturabilir. Grok’a yönelik yapılan güncellemeler, kontrolsüz bir biçimde gevşetildiğinde, bu tür sıkıntılar artabilir.”

İnsanları yönetebilecek mi?

Fütürist ve yazar Yüce Zerey ise şöyle kısa bir değerlendirmede bulundu: Ortalama bir kişi günde 35.000 karar almakta ve bunların yüzde 27’si doğrudan veya dolaylı olarak algoritmalar tarafından yönlendirilmektedir. 20 sene sonra yapay zekanın ‘yönetim’ rolü, günümüzden çok daha geniş kapsamda işlev gösterecek. Ancak bu, Terminator tarzı robotların devriye gezmesinin bir yolu olmayacak. Daha çok görünmeyen bir el şekilde gelişecektir.

Grok tüm dünyada tartışmalara yol açtı!

Elon Musk’ın kurduğu xAI tarafından geliştirilen Grok, verdiği şaşırtıcı ve hakaret dolu yanıtlarla dünya genelinde dikkatleri üzerine çekti. Bu durum, Grok’un Teksas’ta 24 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinden DOGE ile ilgili kesintileri sorumlu tutmasıyla ortaya çıktı. Ardından Hollywood yönetimlerine karşı antisemitik yorumlar yapıldı ve cezaevinde hayatını kaybeden Jeffrey Epstein ile ilgili Elon Musk tarafından yazıldığı görülen ifadeler ortaya çıktı. Grok, antisemitik içerikler ve Adolf Hitler’e olumlu referanslar üretmesiyle ilgili şikayetler aldı. Ayrıca birçok kullanıcıya hakaret eden yanıtlar verilmesi dikkat çekti. Polonyalı yetkililerin, Grok’un Başbakan Donald Tusk da dahil olmak üzere Polonyalı siyasetçilere hakaret ettiğini gerekçe göstererek Avrupa Komisyonu’na şikayet ettiği bildirildi. xAI, pazar günü Grok 3 için yeni bir güncelleme yapıldığını belirtti. Bu güncelleme ile botun ana akım medyadaki bilgilere mesafeli yaklaşması ve “kanıtlandığı sürece politik anlamda yanlış” olabilecek iddialardan kaçınması talimatı verildi. Grok’un son günlerde tepki çeken ifadelerinin nedeni bu değişiklikler olabilir. ● DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya kadar elektrik tüketiyor

Yapılan araştırmalara göre sadece OpenAI’nin yapay zekâ modelinin eğitimi sırasında 1300 MWh enerji harcandığı tespit edilmiştir. Günümüzde 67.200 firma yapay zekâ geliştirmek için çalışmalar yapıyor ve elektrik tüketiminin 2026’ya kadar 1.000 TWh’ye ulaşacağı öngörülüyor. Bu rakam, Almanya’nın toplam elektrik ihtiyacına denk gelmektedir. Yapay zekâ eğitiminden sonra kullanım aşaması da söz konusudur. 88 farklı dil modelinde yapılan testlerde, her 1000 aramanın 0.002 kWh ve metin oluşturmanın ise 0.047 kWh enerji harcadığı tespit edilmiştir. Görüntü oluşturmak ise her 1000 çıkarımda 2.907 kWh enerji tüketmektedir. Bir akıllı telefonun şarzı için harcanan enerji ise 0.012 kWh’dir. Yani, yapay zeka kullanarak bir görüntü oluşturmanın enerji tüketimi, bir akıllı telefonun şarj etme noktasında yakın değerdir. ChatGPT üzerinden günlük 195 milyon çıkarım yapılmaktadır. Her çıkarım, Google aramasına oranla 10 kat daha fazla enerji tüketmektedir. ChatGPT, günde 260.42 MWh enerji harcamakta olup, bu da günlük enerji maliyetinin yaklaşık 1 milyon dolar civarında olduğunu göstermektedir. Yapay zekanızın işlemcilerinin soğutulmasında kWh başına 9 litre su kullanılmaktadır. Yapay zekaya yöneltilen her 25 soruda, veri sisteminin soğutulması için yarım litreye yakın su tüketilmektedir. ● EKONOMİ SERVİSİ

“`

Related Posts

Merkez Bankası’nda 19 Mart’tan sonra bir ilk!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), 4 Temmuz haftasına ilişkin haftalık para ve banka istatistikleri, döviz rezervlerinde son üç ayın zirvesine ulaşıldığını ortaya koydu. REZERVLER ARTTI Söz konusu haftada TCMB’nin döviz rezervleri 8 …

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.