Dünyanın en büyük oyuncak üreticisi Lego iki yıl önce petrol bazlı ABS yerine geri dönüştürülmüş plastik şişelerden üretilen lego parçalarını test ettiğini açıklamıştı. Ancak bu yeni malzemenin daha yüksek karbon emisyonuna yola açtığı tespit edildi ve şirket bu yüksek profilli sürdürülebilirlik atılımından vazgeçmek zorunda kaldı.
ABS bazlı ürünler şirketin her yıl ürettiği milyarlarca Lego parçasının yaklaşık %80’inde kullanılıyor. Bu da Lego’nun sürdürülebilirlik alanında aşması gereken çok büyük bir sorun olduğunun işaretini veriyor.
Danimarka menşeili aile şirketinin CEO’su Niels Christiansen Financial Times’a verdiği röportajda geri dönüştürülmüş polietilen tereftalat (RPET) kullanımının yeni ekipman gerektireceğini ürünün ömrü boyunca daha yüksek karbon emisyonuna yol açacağını söyledi.
1 KG PLASTİK YAPMAK İÇİN 2 KG PETROL LAZIM
Lego bunun yerine şu anda 1 kg plastik yapmak için yaklaşık 2 kg petrole ihtiyaç duyan ABS’in zaman içerisinde karbon ayak izini iyileştirmeye karar verdi.
CEO, “İlk günlerde bu sihirli malzemenin veya bu yeni malzemenin bulunmasının kolay olacağına inanılıyordu. Ancak aranan malzemeyi orada olmadığı görülüyor. Yüzlerce materyali test ettik. Böyle bir ham maddeyi bulmamız mümkün değil” ifadelerine yer verdi.
Firma 2025 yılına kadar Lego oyuncaklarının ambalajlarında kullanılan tek kullanımlık plastik torbalardan kurtulma yolunda ilerliyor. Lego’nun mevcut birçok setinde plastik torbalar yerine kağıt kaplar kullanılıyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUSUNDA 430 MİLYON DOLARLIK HARCAMA HEDEFLENİYOR
Lego Sürdürülebilirlik Başkanı Tim Brooks RPET’in ABS’ten daha yumuşak bir materyal olduğuna dikkat çekti. Bu sebeple mevcut plastiğe benzer güvenlik ve dayanıklılık sağlanabilmesi için ve işlenme ve kurutma adımlarında büyük miktarda enerji harcamak gerekiyor ve ekstra bileşenlerin eklenmesi gerekiyor.
Lego CEO’su yeni hedeflerinin doğru odak noktasına dayandığını belirtiyor. Firma 2032 için 2019’a kıyasla karbon emisyonunda yüzde 37’lik bir azalma bekliyor. Lego sürdürülebilirlik konusundaki harcamalarını 2025 yılına kadar 430 milyon dolarla üç katına çıkarmayı planlıyor. Christiansen sürdürülebilir ham madde satın almanın yüksek maliyetinin tüketicilere aktarılmayacağını söyledi ve bu durumun kâr marjlarına zarar verebileceğini de kabul etti.
patronlardunyasi.com